Сифилисът се причинява от бактерията спирохета.У болния от Сифилис човек освен в огнището на увреждането, спирохетата се открива и в СЛЮНКАТА, УРИНАТА, МАЙЧИНОТО МЛЯКО, СЪЛЗИТЕ, ПОТТА, СЕМЕННАТА ТЕЧНОСТ и др. Нейното любимо "убежище", обаче, където е най-трудно уязвима е ЛИМФНИТЕ ВЪЗЛИ и след смъртта на носителя й при определена температура спирохетата може да преживее още няколко дни. Вън от организма под въздействието на слънчевите лъчи, светлината и особенно при изсъхването тя загива веднага. Незабавно я унищожават горещата вода и сапунът, разтворите от сублимат, карболовата киселина, лизолът, спиртът и др. Още при 40 градуса тя загубва способността си да заразява.
Поради неиздражливостта на спирохетата във външна среда Сифилисът не може да се предаде от болен на здрав нито по въздушнокапков път, нито през водата за пиене. Заразяването става чрез непосредствен допир, и то при 90-95% от случаите по полов път. Болният от Сифилис е опасен за околните през всички стадии на заболяването, но той е най-заразителен през 1-я и особенно през 2-я етап на болестта.
В по-редки случаи заразяването може да стане чрез извънполов, пряк контакт: ЦЕЛУВКА, УХАПВАНЕ ИЛИ СМУКАНЕ НА РАНА, КЪРМЕНЕ НА ЧУЖДО БОЛНО ОТ ВРОДЕН СИФИЛИС ДЕТЕ, ИЗКУСТВЕННО ДИШАНЕ ПО МЕТОДА "УСТА В УСТА" и др. Третия начин е чрез КРЪВОПРЕЛИВАНЕ или ПРЕДАВАНЕТО МУ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА.
Съвременните тестове - Васерман, доказват заболяването преди да се е развило. Опасното е, че инкубационният период е сравнително дълъг - от 14 дни до 3 месеца. Симптомите на първия стадий на болестта, и при мъжете, и при жените се появяват от 2 до 12 седмици след половия акт. По половите органи или в устата се появява неболезнена червено-кафява язва, която оздравява за няколко седмици. При втория стадий на сифилис - от 6 до 8 седмици след появата на язвата, се появява и обрив по цялото тялото, оплаквания, подобни на оплакванията при грип. При късния стадий на сифилиса се появяват зърновидни или пъпковидни лезии, които могат да се появяват върху различни органи, най-често по кожата и костите. Мозъкът е засегнат и се стига до лудост или смърт. Още при появата на язва трябва да потърсите лекар, който да изпише антибиотици. Ако не се лекува навреме, сифилисът може да причини болести на сърцето, увреждане на мозъка, ослепяване и смърт. Майката може да предаде болестта на бебето при раждане. Затова тестът Васерман е задължителен за бременните жени в България.
ПРИ НЕНАВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ НА СИФИЛИСА МОЖЕ ДА НАСТЪПИ СМЪРТ, А ПРИ НИКАКВО ЛЕЧЕНИЕ СМЪРТТА Е НЕИЗБЕЖНА!

ПРОТИЧАНЕ НА БОЛЕСТТА

Прието е протичането на Сифилиса да се дели на 3 периода:
1 ПЕРИОД: нарича се още първичен Сифилис, започва от момента на заразяването, заразата обаче не се появява веднага с видими белези. От момента на заразата до видимите белези минават средно 3 СЕДМИЦИ, но може също както от 10,така и до 90 дни,обаче още от 1-вия ден на заразата спирохетите проникват в целия организъм даже и в гръбначномозъчната течност. 3-те седмици са скритият или инкубационен период, през който болния не чувства абсолютно нищо, а и нищо не се вижда по кожата и лигавиците му. Още от 1-я ден на инфекцията (заразяването) му обаче той може да зарази другите, макар и не в такава степен, както в по-късно, когато се проявят вече видимите симптоми на Сифилиса. В края на 3-тата седмица от заразяването на мястото, където инфекцията е проникнала в организма се появява КРЪГЛА или ОВАЛНА ЕРОЗИЯ (малка повърхностна язвичка). Тя има розовочервен цвят и глатки ръбове, които полегато се спускат към плитко, чисто и лъскаво дъно. Средно с размер на едностотинкова монета, ерозията може да бъде и много малка и едва забележима, колкото лещено зърно, а понякога надхвърля размера на нокът. Две неща са характерни за тази язвичка:пълната липса на болка и голямата й плътност. При опипване се създава впечатлението, че пръстите докосват парче хрущял. Обикновено се появява само 1 язвичка, изключително рядко повече от 1.
Язвичката се намира най-често в областта на половите органи. При МЪЖА тя се намира по главичката или кожичката на члена, отвърстието на пикочния канал и другаде, а при ЖЕНАТА - по срамните устни, входа на влагалището или шийката на матката. При НЕПОЛОВО ПРЯКО ЗАРАЗЯВАНЕ , например чрез целувка и/или "френска любов", тя може да бъде по устните, венците,езика, сливиците и др. Също така при хомосексуалистите- в областта на ануса.
Около 1 семдица до 10 дни след появата на язвичката се подуват най-близките ЛИМФОТИЧНИ ВЪЗЛИ-обикновено възлите в слабинните гънки. Те могат да достигнат големината на кокоше яйце и са мн. плътни и напълно безболезнени.Те никога не се размекват и не се пробиват с отделяне на гной.
Понякога раничката може изобщо да не се забележи или да не съществува (както при преливането на кръв).
НЕОБХОДИМО Е ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВТА, КОЕТО ДАВА РЕЗУЛТАТ АКО Е НАПРАВЕНО 6 ИЛИ 3 СЕДМИЦИ СЛЕД МОМЕНТА НА ЗАРАЗАТА!!!
Язвичката и подутите лимфи изчезват след няколко седмици. Болният мисли, че се е излекувал от самосебе си, но инфекцията продължава все по-надълбоко в организма. Постепенно се подуват всички лимфни възли на организма (безболезнено), но достигат доста по-малки размери от първото подуване... БОЛНИЯТ ЗАПОчВА ДА СЕ ЧУВСТВА ОТПАДНАЛ, НЯМА АПЕТИТ, ЛЕКО СЕ ПОВИШАВА ТЕМПЕРАТУРАТА МУ, ОПЛАКВА СЕ ОТ ГЛАВОБОЛИЕ, БОЛКИ В КОСТИТЕ, СТАВИТЕ И МУСКУЛИТЕ, СЪНЯТ МУ СТАВА НЕСПОКОЕН, А НОЩЕМ СЕ ПОТИ. Това са предвестници на втория период на Сифилиса, които също така преминават бързо, а може да бъдат толкова слабопроявени, че болния да се чувства привидно напълно здрав.

2 ПЕРИОД (ВТОРИЧЕН СИФИЛИС): Той започва след 2-я месец след заразяването, ако до тогава не е установена болеста и не е започнато лечението. За този период е характерно появата на множество ОБРИВИ, пръснати по кожата на цялото тяло и лигавиците, които могат да подобят още по-голям брой други кожни болести (Сифилис - "великият симулант").Най-често по страничните части на гръдния кош, гърба и корема се появяват малки окръглени розовочервени петънца, наречени розеоли. Те никога не сърбят и не се залющват, поради което някои болни въобще не ги забелязват. Обривите могат да имат вид и на малки птпчици, разположени по различни места по тялото. Понякога те се нареждат като дъга на границата м/у косата и челото ("короната на венера"). По дланите на ръцете е така характерно, че съществува изразът "Когато болният подаде ръка, той подава диагнозата си.". В половата област и по-често при жените пъпките се разрастват и наподобяват карфиол, и се наричат ШИРОКИ КОНДИЛОМИ. Повърхността им се разлага, като отделят силно заразителен секрет и много неприятна миризма.
Гърлото е зачервено като при ангина, но НАПЪЛНО БЕЗБОЛЕЗНЕНО. Гласът става дрезгав, поради наличието на пъпчици по гласните струни.По лигавицата на венците,езика и бузите може да има белезникави налепи, наречени МУКОЗНИ ПЛАКИ, които гъмжат от спирохети. КОНТАКТИТЕ С ПРЕЗЕРВАТИВ В ТОЗИ СТАДИИ НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАРАЗА.
Друг симптом на Вторичния Сифилис е ОПАДАНЕТО НА КОСАТА-било като общо разреждане или под формата на малки полета (по-често..засягат се и веждите). Понякога могат да се развият възпаления на ноктите или на околонокатния вал.
ВСИЧКИ ОПИСАНИ ПРОЯВИ ИЗЧЕЗВАТ БЕЗ ОСТАТЪК ЗА 1-2 МЕСЕЦА.
След избледняване на активните обриви могат да останат БЕЛИ ПЕТНА, които траят доста по-дълго и навеждат специалиста на мисълта за Сифилис. Опадалите косми също постепенно се възстановяват.
След период, когато болеста не дава никакви видими признаци, тогава единствено чрез кръвта може да се установи болеста. Това състояние трае 3-4 месеца и бива последвано отново от обриви на вторичните прояви, които са по-малобройни, но по-големи и групирани - предимно в устата и областта на половите органи. И така се повтаря.. После настъпва ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД НА ЛАТЕНТНОСТ - ОТ 3 ДО 10, А ПОНЯКОГА И ДО 50 ГОДИНИ. В НЯКОИ СЛУЧАИ ТОЙ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА, А СМЪРТТА ДА НАСТЪПИ ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ.

3 ПЕРИОД (ТРЕТИЧЕН СИФИЛИС): Обикновено след 3-тата година на заразяването. В този период могат да бъдат засегнати почти всички органи на заразения.

Първоначално по кожата на болния се появяват твърди неболезнени възелчета, достигащи големината на грахово зърно, с глатка лъскава повърхност и меденочервен цвят, най-често групирани в определена зона. По-късно се развиват ТУМОРОПОДОБНИ ВЪЗЛИ с големината на орех или яйце, които се наричат "Сифилистични гуми". Те имат по-дълбоко разположение от вторичните поражения и винаги се придружават от разрушение на тъканите, а при обратното си развитие се превръщат в ръбци.

"Гумите" имат известно предпочитание към долните крайници, устата, лицето, черния дроб, костите и др. Ако се появи на небцето обикновено го пробива и довежда до съединяване на кухините на носа и устата, при което част от поетите храни и течности излизат обратно през носа. "Гумите" се развиват постепенно и незабелязано, без да предизвикват оплаквания. Те могат да се "стопят" бързо и от само себе си, ако се приложи противосифилистично лечение. Без лечение те преминават бавно, като се разширяват язвите и остават след себе си характерни белези.След това амогат да се появят в съседни участъци, но никога не се рецидивират на мястото на самия белег. Практически те не са заразни, защото рядко в тях се намират спирохети. Близките лимфни възли не се увеличават.
Особено чести и тежки са пораженията на кръвоносната система и най-вече на аортата, което става обикновено след 10-20 години след заразяването. Това пречинява мъчителни болки зад гръдната кост, които се засилват при телесно усилие или вълнение. Освен това аортата може да се разшири и в даден момент да се спука, което води до мигновенна смърт. При увреждане на мозъчните артерии може да се получи "мозъчен удар" с последващи парализи на крайниците още в сравнително млада възраст.
Честа проява на Сифилиса на вътрешните органи е засягането на черния дроб, който става твърд и увеличен,без да е болезнен.
От двигателния апарат се засягат по-често костите, а по-рядко - ставите. Последиците се подразбират......
Прочетете тук за най-често срещаните болести, предавани по полов път